2016 - Dear Haxeera,

23 October 2016

How did U guys controlled your sleepiness while doing a literature review?
Assalamualaikum.

Wow, the title seems very academic and informative. Kah kah!

I am now in a phase of thesis writing. Ya I know I took a veeery long time to finish. Sigh -_-

Doing a literature review was not easy I tell U. The LR itself is hard, my state while doing LR far harder. Haha. I get sleepy very quick while reading the LR material.

In order to understand everything I will try to read the whole sentence. There will come the sleepiness problem. Then I will do something else to overcome the feeling to sleep eventho I only read half of the journal. lol! Usually I will go search movies online. Playing games on the phone. Or even scroll the FB and insta feed. But like seriously, these activities does not help at all! It was just distracting my work to be done. 

But I did google few things to do to overcome sleepiness.

  1. Strut your stuff. Studies show that taking a 20-minute walk can boost your energy levels and decrease fatigue. 
  2. Involve your ears. 
  3. Give your eyes a break.
  4. Stretch it out. 
  5. Fuel up with healthy snacks. 
  6. When all else fails, use cold water.
These all 6 point will work for those who already work for longer time. But for me who work for a short time and always sleepy while doing work, I need another method so that I can finish my work fast. It was not possible for me to take a nap in every 30 minutes. I might doing things wrong. :P. I'm 28 y.o already, but still at school. Oh no! Need to get out from here instantly!

I think that I've just figured out something which is wayy easier for me to overcome my sleepiness syndrome while looking for the information to write up in my thesis. The key word is: "I need to keep my brain in an active phase."

In the other word, I'm sharing tips on how to read literature effectively without fall into sleep, which I hope will work for me.

Know what info that you actually searching for. 
Do not read the whole things written on the journal. Of course, you will easily get bored and thus sleepy plus lazy -_-

Do not read for more than 15 minutes 
What I mean here, you need to do some sketch. Jot down the notes using your own sentence based on your understanding. Brainstorm the info that you get. By this, you will activate your brain. Reading (in my opinion) is a passive action. Without brainstorming the info, you will let your brain in a passive phase longer. And after that you started to tepuk-tepuk bantal. lol!

Ahh thats all. Kih kih kih. Its easy. Keep your brain active by keep thinking. Then, you wont fall into sleep. It is the same situation while you are having your hard time with all the never ends problem. It will be hard to sleep because you keep thinking about the problem. Your brain is in active phase at this moment. You can implement this situation for your LR work. Simple. Haha

At first, there were lots of ideas to write in here, but suddenly everything was like evaporates away from my mind. Hahaha

So another tip here, when you want to start writing, make a sketch first. This is a safe way to write that you don't get lost in your own world.kui3.

Blog post title is kinda misleading. But did anyone cares?






06 September 2016

My online business??
Assalamualaikum.

Sejak ekonomi aku meleset ni, kais pagi makan pagi aku. Master tak abeh-abes lagi. Terpaksolah den mengerah sedikit kudrat untuk buat bisnes online.Hihi

Dan aku dah create akaun instagram baru untuk meniaga. Life so tough this day man! I need to be financially independent. Sementara nak ngabih thesis ni, bisnes la sikit-sikit. Sebab aku dah pernah bergaji sebelum ni, so bila tiba-tiba takde gaji ni memang macam takkan la aku nak mintak duit ngan mak bapak lagi. I won't.  So I set up this small business. Here is the link haxeera 


Aku tak jual banyak barang sangat. Aku suka benda cute. Aku jual macam-macam la yang aku rasa nak jual. Aku jual beg, baju, susu kambing wildan. Tapi setakat ni takde la jual collagen ke skincare ke, vitamin ke sebab untuk barang macam ni aku macam nak kena study banyak pulak. Orang mungkin akan tanya macam2, dan aku memang tak sempat la nk study segala mak nenek. 

Bila buat bisnes ni, aku letak diri aku as customer. Maksudnya, dari segi harga, material, kualiti dan masa (pre-order). Aku akan fikir, kalau akula sebagai pembeli dengan harga macam ni aku akan beli ke. Kalau barang yang aku dapat tu material dia macam tu aku suka ke. and so on la.

First product yang aku try and error jual is Descendants of the sun bag (DOTS bag). Sapa suka layan cerita Korea tau la kot drama ni. Aku pon layan jugak. Heee. Tak sangka ramai yang order. Memula dapat first order dr customer via IG, peh perasaan tu macam seronoknyee. Padahal baru dapat jual 1 beg. Pastu makin ramai pulak yang order. Waa..alhamdulillah. Tak sangka sangat. Aku ni kadang negative sikit la bila nk buat bisnes ni. Kau tengok la berapa ramai yang buat bisnes same. Follower dekat 100K. Aku ni nak jejak 200 pon payah. ahaha. But then, kita kadang lupa, rezeki tu Allah yang bagi. Bukan follower. Allah yang gerakkan hati orang tu untuk beli ngan kita. BTW thanks dear customer for the experience of being a bisnesswoman. hahhahahaha. terus label diri bisneswoman. 

As I mention earlier (aku guna ayat ni dlm thesis.mihmihmih), I am unemployed. Jadi buat masa sekarang, apa yang aku jual tu mostly PREORDER unless stated as ready stock. But alhamdulillah, postage agak cepat jugak. Less than a week dah sampai kat aku, then aku post kat customer. Roughly, less than 10 days. Earlier than expected la. barang mostly bukan dari Malaysia.


DOTS bag.
Material: Canvas
Color: Blue, Beige, Black, Grey
Price: RM45
PROMO PRICE : RM35 (exclude postage)

Lepas raya ni akan ada promosi untuk Park Shin Hye bag (Doctors) dari K-drama jugak. Will be 20% discount. Normal price RM49.



Doctors (K-drama) Bag.
Material: PU + Canvas
Color: Blue,  Black
Price: RM49
20% Discount: RM39 (exclude postage)

Macam mana nak order? Visit my IG. Hehe. Boleh DM IG, boleh whatsapp: 0139721994.

nak tengok lain-lain product pon, silalah visit my IG. hihi

Nanti dah banyak modal sikit boleh laa jual ready stock. Beli hari ni esok sampai. weheee seronoknya. Doakan aku.

Tu jela kot nak cite. Tadi nak tulis pendek je, panjang gak jadinya. Thanks for reading. kalau ada yang nak collaborate bisnes juta-juta pon boleh bagitau aku. haha. Aku suka!

Semoga Allah redha!

Wassalam.

31 August 2016

Seoul Part 2
Sambung lagi cerita Seoul. Sambung takat mana ingat la. Kat part 1 aku sempat cerita pasal naik flight dengan cari hotel je. Tak cerita lansung pasal Seoul. Haha

So, this part ceritanya hari ke 2 kami di Seoul. Macam yang dah aku bagitau, aku ngan mukhlis duk hotel yang sama. Yang lain kat hotel lain due to beberapa masalah. Haha.

Ikotkan plan nak jalan sama ngan dorang la, tak tahu macam mana jadi, jadi jalan asing plak pagi tu. Hasanah demam kot. So aku ngan Mukhlis jalan ikot tourist guide (kawan Muklis). Dia penah datang Malaysia sebelum ni, so Mukhlis ade mintak tolong bawak. Tak bayar pon. Hihi. Tapi dia ada bawak sorang tourist dari Taiwan. Kami menumpang saje. Tourist Taiwan tu dah 7 kali datang Seoul. Tapi tak penah sekali pon dapat merasa salji. Dan aku pon tak paham kenapa mesti nak datang Seoul sampai 7 kali.Haha. Orang tu tak berapa friendly, so automaticly aku pon jadi tak cakap banyak la.

Since dia dah datang 7 kali, this time dia nak guide tu bawak dia tempat yg bukan tarikan pelancong. Myeongdong, namdaemun, Nami island tu semua dia explore. Jadi, sampailah kami kat tempat tu. Unfortunately, aku memang lupa sangat apa nama tempat tu. koh koh. *google jap*

Ok, nasib baik jumpe, namanya Tongin Market, dekat Gwamhamun. kawasan situ kira tradisional market kat Seoul. Nak beli makanan kena tukar dengan token yang macam duit lama korea.

tteokbokki ni sedap giler. Nyesal pulak amek sikit

Lepas makan, dia bawak gi street kedai-kedai lama. Kedai tu dah buat muzium kot. Ada satu kedai tu IU (penyanyi famous kt Korea) penah buat pengambaran music video. Eksaited dia bagitau aku. Tapi aku bukan peminat fanatik korea. haha. tapi nasib baik aku kenal la sapa IU tu, pernah tertengok kat Running man. Comey giler budak tu. haha. Then pegi tempat air terjun lama. ohmai belasah je air terjun lama, aku tak ingat sebenarnya.

Ada macam air terjun tak? aku serius lupa.

Lepas dari situ, aku ngan Mukhlis decide nak jalan sendiri dah la. Rase macam bosan plak nak ikot deme. Kami first time kat Seoul. Harusla nak gi kat tourist attraction dulu. Then berpisah kat situ, pastu terus kami gi Gyeongbokgung. Malangnya hari Selasa Gyeongbokgung tutup. Amek gambar depan pagar jele.

Musium ni sebelah je Gyeongbokgung Palace tu. Masukla kejap, pastu bosan.

Penatnya nak cerita semua. 2nd day aku jalan ngan Mukhlis je, gi makan kat Itaewon. Pastu jalan bersepah, explore sahaja. Kami kan seminggu situ. Pegi tempat2 shopping. mana-mana la yang rasa nak singgah.

Eh, pegi jalan ke pegi konference? ha, the third day baru g konference. Jauh jugak Seoul time square tu. Setengah jam by train dari hotel. Bangun lambat pulak tu. Haha. Zul (husband Syifa) risau. Zul adalah orang yang perlu risaukan semua orang. hahaha. Pasal semua orang jalan suka hati je. Jadi Zul la yang paling teliti dalam ramai2.


Konference tu tak best sangat. Bosan. Peserta tak ramai. Nak jumpa orang yang buat research dalam field sama memang takde. Teralu general.  Ada biologi, ade kimia. Eh tetiba ada jugak bussiness. Kata conference science. Entah, maybe diorang gabung buat setempat kot. Kesimpulannya, tak best. Peserta-peserta pon buat hal sendiri dengan geng masing-masing. Boring.

Pastu jalan cari makan. Part makan ni, yang restoran halal muslim aku tak bernasib baik sangat. Rasa biasa jela, boleh makan untuk hilangkan lapar. Makan nasi arab, kebab turki, Muree restaurant (Itaewon), Nasi goreng seafood - Yoogane (Myeongdong), Ikan bakar dan sotong spicy- Gosame restaurant (Sinchon). Yang 3 restaurant yang first tu semua muslim punya. Yoogane ngan gosame tu kami makan seafood jela. Ohh sedap gilos. Baru ni ade kontrovesi pasal restaurant Gosame, tapi dah di clearkan. Tapi sapa yang tak yakin tu tak boleh la makan ye. Hihi. Street food dia yang aku beli semua macam sedapnya. Selalu aku ni jenis yang ok boleh la, tapi makan kat sana rasa sedapnya semua. Tapi aku xingat nama la. Kuih bentuk ikan tu (3 utk 1000 won), Roti telur sedap! (1000 won), fish cake (2 cucuk 1000 won).





Depan Gyeongbokgung Palace. Kami gi lagi sekali sebab hari tu tutup.

Gosame Grill Fish, Sinchon




Nami Island lagi.

Perkampungan lama korea (kerabat raja). Dah jadi muzium. 

nami Island
 Hahaha. Aku main tepek gambar je. Panjang sangat nak cerita. Banyak tragedi jugak la. Tapi simpan sendiri jela.

Kecewa pulak sebab tak jadi pegi ski. Semua dah start demam, batuk. Mukhlis decide nak gi sorang. Tapi tak jumpa bas pulak. Rasa bersalah pulak sebab tak teman dia plus rasa rugiiii pegi time winter tapi tak jumpa salji. Pasal pasni aku tak nak jalan time winter dah. tak tahannnn.

konklusinya, total bajet aku plus minus [RM 2000 (tukar duit) + RM1000 (tiket)]. Total up RM3000. Hotel dengan yuran konference sponsored . Macam jalan pakai duit sendiri semua jugak. Haha



28 August 2016

What doesn't kill you
Aku saja nak post ni. Aku ada akaun tumblr. Dan kat tumblr aku jumpa terlalu ramai yang patah hati. Dan tergerak nak cerita jugak apa aku rasa. And this is copiedd from my tumblr. So ayat memang pendek2 je. Please dont follow my tumblr. Haha. I wont leave the link here. Kih kih. 
So here goes the luahan perasaan..
Dua kali beb. Aku kena buang. Macam aku ni takde harga diri. Masa nak kau cari, masa tak nak senang-senang je kau cakap dah takde perasaan. Ohmaigod, jelik pulak aku rasa kalau ingat masa tu. Huhu
Untuk benda-benda macam ni, bila dah kena, rasa helpless, rasa tak leh buat apa-apa. Nak merayu? Untuk apa? Orang dah tak nak. Cakap la apa pon, takkan ada jalan penyelesaian kalau dah salah sorang tak nak. Kot2 mana pon, yg sorang lagi akan sakit. So i decide to let go. I have no regret with this type of guy.
Aku tak suka nak cakap ni. Tapi nak cakap jugak. Lelaki macam ni, sampah. Tak penting. Dont waste your time living with people like this. Masa sikit yang kita ada, kita nak isi memori indah je.
Takdela aku cakap tak boleh nak gaduh lansung.As long as masih ada rasa sayang, masih boleh bertolak ansur, masih boleh bincang. Then do it. Selesaikan masalah dengan cara matang lah. Then, u can still create memory with your love one 😍.
Tapi masalahnya, umur dah dekat 30 pon bodoh lagi nak buat macam mana. Jgn kata 30, 40 ke 50 ke berape ke, kalau hidup bertuhankan ego, sama je kesudahannya. Let them go with peace in mind. He dont deserve you. Cara aku tulis macam senang je kan? Hey, I never said that i was easy. Pedih giler ok. The pain can't be described by words. I never can express properly how did I feel regarding this matter.
After a year, the pain is still there. It still hurt the same. But I grow stronger than before. I have a different thought regarding this matter. I handle things wayy better than before. I grew more as a person. I understand the people around me better than before. I don't easily judge people easily as i did before.
Because the feeling of being judged is urghh. Benci ok. And now i feel really bad to be such a judgemental person. So, now in most situation, macam mana teruk pon, I will at least try to understand the person's condition over what they have done before I come with a conclusion.
Kebanyakannya, sebab aku dah rasa sakitnya macam mana. In my case, there is only one core subject. But I did learned a lot from this one subject. Banyak subtopic you know! haha
After all the struggles, I feel like I have become a better ME. Slowly, i started to realise that Allah’s plan is always better. Allah maha mengetahui apa yang terbaik untuk hambaNya. Practically, apa yang dah berlaku ni adalah untuk menjadikan aku manusia yang lebih baik. Bila2 pon kena ingat Allah sentiasa sayang kita. Sangka baik dengan Allah selalu.
Alhamdulillah atas segala nikmat dan ujian. Semoga sentiasa dalam redha Allah.

27 August 2016

Sepintas lalu. Seoul trip Part 1
Aha. Aku macam tak penah berangan pon nak gi Korea. Kalau dalam list negara yang aku nak visit tu kira korea memang takde la dalam list. Tapi, bejalan beb. Mana2 pon aku suka. Mih mih mih.

Ceritanya, aku punye requirement untuk master kat UM ni memang kena pegi 1 international conference. Tapi dah hujung2 pengajian pon tak penah present lagi kat mana-mana conference. Time tu Asma duk ngajak aku gi skali. Nak gi kat tempat ada salji lah konon. Bulan Januari kan. Aku iyokan ajelah. Ingatkan nak gi konference dalam negara je, tp dapat luar negara apa salahnya. Tapi duit kuar banyak sikitlah.

Aku pegi trip ni bulan Januari (7-13 Januari kot). Haha. Tak ingat tarikh dahhh.. Allah, nak cerita ape pon tak ingat dah. Haha. Lame dah kot.....

Yang aku ingat, masa tu winter. Suhu average -2 oC but no snow. Amagad! Perasaan macam kecewa je. Dah kena tahan cuaca sejuk giler sampai muka rasa keras tp tak dapat feeling2 winter sonata. Sodih.

Trip tu kami pegi 7 org include baby sorg. Aku, Syifa, Zul, Asma, Mukhlis, Arep and the baby, Hasanah. Sebenarnya plan awal, aku ngan Asma je. Syifa awal2 lagi dah cakap macam tak dapat join pasal tak dapat financial support. tapi tetiba plan berubah banyak. Kelibut jugak ah. Tetiba Asma nak bawak husband ngan anak dia. Hotel dah book. sah-sah aku kena cari bilik lain. And Syifa akhir2 supervisor dia bagi support utk yuran konference dan hotel. Plus Mukhlis tetiba nak join skali untuk jalan2 je, dia tak join konference pon.

Nasib baik jugakla Mukhlis join. Then, aku book hotel same ngan Mukhlis, sbb hotel same yg aku dah book tu dah jadi mahai sangat. Jarak 1 station dengan hotel dorang. Hotel aku dekat ngan subway station Dongguk University. Takdo sadis sangat nak kena jalan sorang tempat orang. memula bengkek jugak la dgn pertukaran plan camni, tp chill la. Haha. Everything happen for some good things later on. Sabar, then good things will come to you. Enjoy!


ha..ni langit Malaysia.Hihi. Say bye-bye la

ni view dari atas, dekat-dekat nak sampai Incheon Airport.


Masa nak sampai Incheon, dekat-dekat nak mendarat tu sikit2 boleh nampak la daratan dia. Kami macam, kenapa takde putih-putih salji pon. Kuang3. Kami expect nampak putih macam pergunungan Himalaya gitu. Hurm, tak beragak. kami memang kelaka. blergh.

keluar je kawasan airport memang merasa la, sejuk yakmat. Kome kalau nak gi time winter tu prepare la segala losyen, lipbalm, heatpack semua ye. sebab jgn kata orang malaysia, orang sana pon pakai 3 4 lapis. Its -2 ok. Try duk kt dalam freezer la kalau nak rasa. Kulit aku biasela sensitipnya usah cakap. Tak tahu pasal apa kulit aku naik biji2 yg ada air tu. Gatal. Aku ni memang pesen takleh kena sejuk, jadi gatal-gatal tak tentu pasal. Klo sejuk-sejuk aircond malaysia, gatal2 je. Sejuk-sejuk korea terus bernanah bak hang! nasib baik dah sampai malaysia ok balik.

Then kami amek teksi yg MPV tu. Tak ingat dah berapa kos around 110000 won kot. Dia cakap taxi for international. Tapi drebar dia tak boleh cakap English sepatah pon. So kau tak yah ramah sangat k. Takkan dapat jawapan. Aku ngan Mukhlis having a hard time looking for our hotel. Pusing2 tula, padahal memang dekat situ dah. Nasib baik aku ternampak signboard tu. Klo tak pusing sampai esok lah ye.

Masuk2 hotel, letak barang, terus nak keluar jalan. Haha. Ajak mukhlis cari stesen subway terdekat, esok senang nak jalan. Sejenis manusia yg eksaited.wee... Dekat hotel ade convenient store. Senang nak cari pape. Topup touch n go pon  kat situ (kat sana panggil T-money)

Aku selamba je gi kt G25, cakap nak beli topup. Tapi kad takdak. Haha. Ahjusshi baik giler, dia bagi je aku kad yang ada situ. Free je. Bayar topup jela. Tq la ahjushi baik.

bersama adik-adik manis korea.hihi
ah. macam tak larat pulak nak cerita panjang. Ingat nak cerita sikit je. Sejenis orang yang tak pandai buat sinopsis. nanti buat part 2 la. haha.

Ni kira intro ye. Baru cerita part sampai hotel je. Panjang lagi ceritanya..later aku update the second part ye :)

04 August 2016

Me; by Fynn Jamal



me.

by fynn jamal.
.
i grew up thinking sexy is beautiful.
the more skin i expose—
the skankier i pose—
the sheerer the material—
the bigger the reward, the better the deal.
.
i wanted to be wanted.
.
i thought a perfectly groomed face—
body hugging, glitters and lace—
will make me desirable,
demandable,
enviable.
.
lovable.
.
i pierced my body numerous places—
had it been my temple, i sure caused it too many disgraces.
i wanted to look tough.
i wanted to SHOW i was rough.
.
too bad tattoo is permanent—
had it not, i am pretty sure the one i have is uber malignant.
i was not jahiil. i was not ignorant.
.
i knew—my god, i know—
i was just obscurant.
.
i—
was concealing ME—
from the truth.
.
THE TRUTH—
obliterated—
so i can convince myself to focus more on being wanted by men—
than to impress the CREATOR of men.
.
i was too worried and disabled.
i was anxious—
and somewhat troubled.
i fear i was invisible.
i was afraid.
but beyond all, i was desperate.
.
i scum my body and soul with derailed ideologies of lifestyle.
i divert my aakhirah objectives to worldly things i thought worthwhile.
.
i do things even I hate—
so i can please people i don’t even like—
who i knew never would anyways—
no matter how vigorous i tried.
.
i just wanted to fit in.
.
the easiest way to be accepted was by being popular.
beautiful people are popular.
desirable people are popular.
hip people are popular.
.
you have to have something to offer—
so you can be popular.
.
i never wanted to be popular.
i just wanted to belong.
anywhere.
.
Allah,
bring me back to my past so i can slap the stupidity out of my system.
Allah,
take me to my old self so i can kick me hard and shout “you do NOT want to be them”
.
don’t be blinded, i would tell me.
don’t be silly.
don’t be obtuse.
don’t be confused.
.
be free from worldly expectation.
be free from all this fictitious visualization.
be not what people want you to be.
be not afraid when you want to say “i want to be me.”
.
some people see me today as letting go of myself.
uncool and unhip—
i mean, come on, woman, get a grip!
.
but truth be told, i am now unaffected.
thank you, still, you thoughts are much appreciated.
.
some people ask me a lot of whys.
as if the blackness of my cloth is a plague—
dangerous, contagious, hazardous, perilous.
i responded with a smile—
at some while, my answers are vague.
.
i have no better answer to any of you—
than what had been written in quran.
i just don’t know, man.
i just don’t— even if I want.
.
but one thing i am sure—
i am a lot freer.
i have total control of my body and my mind—
i have no fear.
.
no one can dictates me what to do, how to think, when to speak, what to see.
NO ONE.
.
no one but me.
.
i learn that acceptance does not come from the nodding of people around me—
but my ability to love me.
.
ME.
not my clothes
not my money
not my face
not my body.
.
but ME.
.
i am EXACTLY how Allah made me. i am NOT a mistake.
i am EXACTLY how Allah wanted me to be—
anything he gives—
i will take.
.
all flawed and faulted.
all different and distorted.
validation is man-made and contorted.
Allah had love me LONG before I existed!
.
i stopped disrespecting myself with this expectation to be perfect—
for the expectation of perfection is nothing more but goods sold by merchants.
.
“buy this!”
“wear this!”
“consume this!”
“apply this!”
.
who says all this hearsay?
.
you buy this, you will be desirable.
you wear this, you will be demandable.
you consume this, you will be enviable.
you apply all these—
you will be lovable.
.
NO!
I BOUGHT—
I WORE—
I CONSUMED!
so WHY was I—
undesirable still?
undemandable still?
unenviable still?
unlovable still?
unhappy—
still?
.
i did EVERYTHING the world tells me to be.
be pretty, be cheap, be bright, be sexy.
be everything by the book—
be sure to focus on how i look.
.
i forgot what fades first are always the exterior,
before everything else, damaged are the outer.
i fail to remember i am not my cover layer—
i was deafened by the lies of those soothsayers.
.
i am not defined by the surface of my skin—
i am the core of me—
hidden within.
.
and whatever you have been given—
are all worldly comforts and extravagance—
when what Allah has with him are way better—
and definitely will last a lot longer.
have you then no sense?
al qasas 60, what’s our defense?
.
let us stop chasing unbeneficial objectives,
be enough, feel enough
ENJOY what Allah gives.
.
hasbunallaah wani’mal wakeel.
enough for us Allah—
he is sufficient, he is the guardian—
and he is the most excellent.
.
if you have to be pretty to be desirable,
if you have to be cheap to be demandable,
if you have to be bright to be enviable,
if you have to be sexy to be lovable.
then you are giving yourself to the wrong people.
.
define your own happiness,
choose to be happy.
on your term.
for illahi.


30 July 2016

Senangnya buat blog header..lolz!
Assalamualaikum :)

Semalam, tetiba datang angin aku untuk berblog. Tang tu jugak aku nak tukar template. Then biasalah kalau main-main benda macam ni aku boleh spend whole day depan laptop. Kih kih kih

Semalam dah tukar template, hari ni rasa nak tukar blog header plak. Beria sangat aku duk mengadap youtube. Konon nak buat header bagi gempak sikit. Adala aku belajar sket. Tapi untuk beginner cam aku memang tak dapek la nak buat guna photoshop. Hahaa..

Dan akhirnya, aku pakai power point je. Hmm tak dayo la pakai adobe photoshop, bagi kat pakar jolah.

Guna power point, bapak punye senang.

1. Google image.
2. Bukak power point.
3. Tulis nama blog.
4. Sebelah nama blog tu, tempek gambar yang kau nak letak.
5. Last skali screenshot.
6. Paste gambar yang screenshot tu kat power point.
7. Crop bahagian yang tak nak.
8. Tadaa..siap!

kalau kreatif mesti jadi cantik punye..tapi tahap kekereatifan aku memang 1 out of 10 la.

Ha, camni jela buat masa skang. Dah, nak sambung buat gheja lain plak. Bye!

29 July 2016

I will start blogging again SOON! Just soon. Need summore time for myself.

HAHAHAHA!! This is maybe my fourth time saying that I'm going to start blogging again.Haha.

Well, i hope that i will start blogging soon. InsyaAllah. A little more time. I am rearranging things in a while.

Motip sangat letak gambar kanggaroo bersenang lenang..hihi